Blog

Apakah Itu Silk Screen Printing? Belajar Asas Printing Tshirt

Tshirt Printing

Printing T-Shirt menggunakan Teknik Silk Screen.

Hi! Perkongsian kami untuk kali ini adalah berkenaan kaedah cetakan yang paling popular dan meluas dalam industri Printing T-Shirt terutamanya dalam industri percetakan pakaian & cenderahati. Teknik ini mendapat permintaan tinggi dari pelanggan kami terutama tempahan T-Shirt Printing & Cenderahati.

APA ITU CETAKAN SILK SCREEN?

Silk Screen dalam bahasa Malaysia dipanggil Saring Sutera. Cuma ianya lebih biasa disebut Silk Screen Printing dalam industri percetakan. Dalam kaedah ini, ia melibatkan beberapa proses yang perlu diikuti dengan teliti untuk mendapatkan hasil cetakan yang berkualiti seperti berikut:

1. Penghasilan Artwork Grafik / Design – Proses ini melibatkan proses menghasilkan gambar atau grafik, kemudian mengasingkan warna dan mencetak gambar/grafik tersebut ke atas kertas filem khas dengan menggunakan printer.

2. Penghasilan Blok – Proses membuat blok mengunakan kayu, besi atau aluminium berbentuk segi empat. Kemudian kain sutera atau mesh dilekatkan dengan tegang ke atas blok tersebut. Selepas itu satu bahan khas disapukan ke atas mesh/kain sutera untuk membentuk satu lapisan. Lapisan tersebut dikeringkan di tempat yang kadar pencahayaan yang minimum.

3. Pemindahan imej- Proses memindahkan imej yang telah dicetak pada kertas filem tadi (no. 1), dipindahkan kepada blok dengan proses pendedahan ke atas cahaya secara tertumpu. Setelah itu, blok tadi di cuci menggunakan air untuk melengkapkan proses pemindahan imej.

4. Dye/ Dakwat Khas – Proses terakhir adalah menyapu dye pada blok keatas permukaan baju atau cenderahati. Kemudian dye dikeringkan menggunakan pengering khas. Setelah kering pihak kami biasanya melakukan proses Quality Control. Proses ini dapat mengesan sekiranya terdapat kesalahan atau kecacatan pada hasil cetakan. Proses ini sangat penting sebelum produk melalui proses pembungkusan & penghantaran/penyerahan kepada pelanggan.

Kaedah Printing Silk Screen juga terbahagi kepada beberapa kategori :
1. Water Base ( berasakan air)
2. Cetakan Getah (rubber dye)
3. Cetakan Timbul (emboss dye)
4. Cetakan Pantul Cahaya (glow in the dark)
5. Cetakan Baldu (flock) dan banyak lagi.

Kaedah Silk Screen memerlukan pemain industri ini menyediakan peralatan yang lengkap. Ini bagi memudahkan mereka menyelesaikan setiap proses yang diperlukan dalam kaedah ini.

Kaedah ini memerlukan ketelitian yang tinggi bagi menjamin kualiti hasil cetakan. Kebiasaannya pengusaha industri menetapkan Minimum Order Quantity (MOQ) untuk kaedah ini.

Harga cetakan Silk Screen adalah berbeza mengikut design, bilangan warna cetakan dan saiz cetakan. Harganya juga bergantung pada jenis cetakan & dye yang anda inginkan.

Sekiranya anda Berminat untuk membuat tempahan Printing T-Shirt Silk Screen dari pihak kami, Boleh hubungi kami di talian 017-2290224. Harga boleh bincang, jangan risau !


LOKASI SHOWROOM
Team Cetak
32-A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

WAKTU PEJABAT
Isnin hingga Jumaat (9.00 am – 6.00 pm)
Sabtu (9.00 am – 1.00 pm)
Ahad & Cuti Umum – TUTUP

HOTLINE
+6 03 – 5523 6690 (Office)

sublimation printing

Ikuti Team Cetak di Facebook dan Instagram untuk dapatkan kemaskini terkini.

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Boleh kami bantu anda? Chat dengan kami melalui WhatsApp. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp & Tempahan
Daftar Ejen Tempahan